English

Russian
Anasayfa  |  Künye   |  Haberler  |  İletişim

Karadeniz Araştırmaları Merkezi

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


TR Dizin

The Failure of Liberalism in the Face of Humanitarian Issues in the Contemporary World
(Çağdaş Dünyadaki İnsani Sorunlar Karşısında Liberalizmin İflası )

Yazar : Rıdvan Şimşek  Mehmet Anık  
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2022
Sayı : 73
Sayfa : 281-299


Özet
Bu makalenin amacı, küresel çaptaki uygulamaları çerçevesinde, insani bir perspektiften liberalizmin başarısızlığını analiz etmektir. SSCB’nin çöküşü ve Soğuk Savaş’ın sona ermesinden sonra, liberalizm odaklı politik analizlerde öne çıkan hususlardan biri, liberalizmin muzaffer bir ideoloji olduğu yönünde olmuştur. Bu husustaki politik analizlerde öne çıkan bir diğer nokta da liberalizmin domine ettiği küresel bir sistemin daha barışçıl olacağıdır. Bu konudaki iddiaya karşın, 90’lı yıllardan beri liberal ülkelerin domine ettiği uluslararası sistemdeki temel sorunlar, tamamen zıt bir tablo ortaya çıkarmaktadır. Irak, Suriye, Afganistan ve Libya gibi ülkelere yönelik liberal müdahalecilik, Bosna ve Ruanda’daki soykırıma ve Filistin’deki olaylara karşı sergilenen uzun süreli ölümcül tepkisizlik ve sömürgeci geçmişi olan Batılı liberal ülkelerin, bu yöndeki alışkanlıklarını farklı bir biçimde sürdürmeleri, küresel düzeyde liberal bir zafer ümidinde hayal kırıklığına neden olmuştur. Bu bağlamda bu çalışmanın ana argümanı; liberalizmin mutlak zafer kazanmış bir ideoloji olmanın ötesinde, küresel çaptaki uygulamaları itibariyle iflas etmiş bir ideoloji olduğudur. Temel insani ilkelerin ekonomik çıkarlar için sıklıkla feda edildiği bir dünyada, liberalizm gerçekte başarısız olmuştur.

Anahtar Kelimeler
Anahtar Kelimeler: Liberalizmin iflası; Liberal müdahalecilik; Yeni dünya düzeni; Soğuk Savaş sonrası dönem; Neo-kolonyalizm.

Abstract
The purpose of this article is to analyse the failure of liberalism in its global applications from a humanitarian perspective. One of the main points in the political analysis focused on liberalism after the collapse of USSR and the end of the Cold War is that liberalism is a triumphant ideology. Another point that stands out in the political analysis on this issue is that a global system dominated by liberalism will be more peaceful. Despite this claim, the main issues in the international system dominated by liberal countries since the 90s reveal a completely opposite picture. Liberal interventionism in countries such as Iraq, Syria, Afghanistan and Libya, the prolonged fatal unresponsiveness to the genocide in Bosnia and Rwanda and to the events in Palestine, and the policies of the Western liberal countries with a colonial past to maintain these habits in a different form have caused disappointment in the hope of a liberal victory at the global level. All these show that liberalism is not an absolute victorious ideology, but an ideology that has failed in its global applications. Liberalism has actually failed in a world where basic humanitarian principles are frequently sacrificed for economic interests.

Keywords
Keywords: The failure of liberalism; Liberal interventionism; New world order; Post-cold war era; ne

Gelişmiş Arama


Duyurular

    12.10.2023 tarihi itibariyle Dergimize gönderilen makalelerin işlem süreçleri tamamen Dergipark üzer

    12.10.2023 tarihi itibariyle Dergimize gönderilen makalelerin işlem süreçleri tamamen Dergipark üzerinden yapılacaktır.



Adres :Karadeniz Araştırmaları Derneği Kazım Dirik Mah. Gediz Cad. No. 15/1 D. 120 Bornova/İZMİR
Telefon :05426209940 Faks :
Eposta :karadenizarastirmalari@gmail.com