English

Russian
Anasayfa  |  Künye   |  Haberler  |  İletişim

Karadeniz Araştırmaları Merkezi

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


TR Dizin

Türk Cumhuriyetleri Arasındaki Uluslararası Öğrenci Hareketliliği ve Bu Hareketliliğin Yükseköğretimin Uluslararasılaşma Sürecindeki Rolü
(International Student Mobility Between the Turkic Republics and the Role of This Mobility in the Internationalization of Higher Education )

Yazar : Merve Yalçınkaya  Hayati Beşirli  
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2022
Sayı : 74
Sayfa : 363-382


Özet
Öğrenci hareketliliği uluslararasılaşmanın en önemli ayaklarından birini oluşturmaktadır. Bu çalışmada, bağımsızlıklarını kazandıktan sonra Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’ın yükseköğrenim alanında uluslararasılaşma süreci, öğrenci hareketliliği kapsamında ele alınmıştır. Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri arasındaki öğrenci hareketliliğini ortaya koymak, Batı dışı rotaların öğrenci hareketliliğindeki etkisinin artmasıyla birlikte daha da önemli bir konu haline gelmiştir. Araştırmada ulusal ve uluslararası kaynaklardan edinilen öğrenci hareketliliği verileri üzerinden, bu devletlerin kendi aralarında ki ve Türkiye ile olan öğrenci hareketliliklerinin boyutları değerlendirilmiştir. Türkiye’ye Türk Cumhuriyetleri’nden gelen uluslararası öğrenci sayısı nispeten yüksek olmasına rağmen, Türk Cumhuriyetleri’nin kendi aralarındaki ve Türkiye’den Türk Cumhuriyetleri’ne olan hareketlilikte aynı eğilimi görmek mümkün değildir. Türk devletleri arasındaki öğrenci hareketliliğini arttıracak mekanizmaların geliştirilmesine yönelik uygulamalar gerek bu ülkelerin yükseköğretimde uluslararasılaşmasında gerekse aynı tarihsel kökenden gelen toplulukların yakınlaşmasında daha da önem kazanmaktadır.

Anahtar Kelimeler
Uluslararasılaşma, Uluslararası Öğrenci Hareketliliği, Türk Cumhuriyetleri, Yükseköğretim, Türkiye.

Abstract
Student mobility is one of the most important pillars of internationalization. In this study, after gaining their independence, the internationalization process of higher education of Azerbaijan, Turkmenistan, Kazakhstan, Kyrgyzstan, and Uzbekistan is discussed within the scope of student mobility. Presenting student mobility between Turkey and the Turkic Republics has become an even more important issue with the increase in the impact of non-Western alternatives for student mobility. In this research, dimensions of international student mobility between these nations and Turkey are discussed in terms of national and international data on international students. Although the numbers of international students coming from the Turkic Republics to Turkey are relatively high, mobility between Turkic Republics and mobility from Turkey to Turkic Republics don't exhibit the same trend. The processes for the development of mechanisms that will increase this mobility among Turkic states gain more importance both in the internationalization of these countries and in getting close to communities of the same historical origin.

Keywords
Internationalization, International Student Mobility, Turkish Republics, Higher Education, Turkey.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    12.10.2023 tarihi itibariyle Dergimize gönderilen makalelerin işlem süreçleri tamamen Dergipark üzer

    12.10.2023 tarihi itibariyle Dergimize gönderilen makalelerin işlem süreçleri tamamen Dergipark üzerinden yapılacaktır.



Adres :Karadeniz Araştırmaları Derneği Kazım Dirik Mah. Gediz Cad. No. 15/1 D. 120 Bornova/İZMİR
Telefon :05426209940 Faks :
Eposta :karadenizarastirmalari@gmail.com