English

Russian
Anasayfa  |  Künye   |  Haberler  |  İletişim

Karadeniz Araştırmaları Merkezi

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


TR Dizin

The Securitization and De-Securitization of the Name Issue Between Greece and North Macedonia: A North Macedonian Perspective
(Yunanistan ve Kuzey Makedonya Arasındaki İsim Sorununun Güvenlikleştirilmesi ve Güvenlik Dışılaştırılması: Bir Kuzey Makedonya Perspektifi )

Yazar : Murat Önsoy  Simge Pelit  
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2022
Sayı : 74
Sayfa : 329-345


Özet
Kopenhag Okulu Güvenlikleştirme Yaklaşımının sağladığı kavramsal çerçeveye dayanan bu araştırma, Kuzey Makedonyalı yetkilileri güvenlikleştirici aktör olarak ele alarak, Yunanistan ve Kuzey Makedonya arasındaki isim sorununun güvenlikleştirme (1991-2016) ve güvenlik dışılaştırılma (2016-2018) süreçlerini incelemektedir. Araştırma, Kuzey Makedonyalı yetkililerin bu amaç doğrultusundaki söylem ve pratiklerini ortaya koymanın yanı sıra, onların isim sorununu farklı güvenlikleştirme düzeylerinde ele alma sebeplerini de ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra, güvenlikleştirme dönemi, Kuzey Makedonya'da iç ve dış gelişmelere bağlı olarak güvenlikleştirme söylem ve pratiğinde meydana gelen inişler ve çıkışlar üzerinden alt dönemlere ayrılmaktadır. Bu bağlamda, isim sorunu, devletin bekasının tehlikede olduğu endişesiyle, 1991-1993 yılları arasında düşük seviyede güvenlikleştirilmiştir. Kuzey Makedonya’nın BM üyeliğini elde ettiği 1993’ten 1998 genel seçimlerine kadar güvenlikleştirme söylem ve pratiklerinin tonu yükselmiştir. 1990'ların sonundan 2006 yılına kadar, önce iç savaşın eşiğine gelen, sonra da zayıf koalisyon hükümetleri tarafından yönetilen Kuzey Makedonya, bir yandan da ülkenin Avrupa ve NATO entegrasyonunu hızlandırmak amaçlı uluslararası platformda uzlaşmacı bir tavır sergilemiştir. Bu da bahsi geçen dönemde güvenlikleştirici söylem ve pratiklerin seviyesini düşürmüştür. 2006'da sağcı popülist Kiro Gligorov'un Cumhurbaşkanı seçilmesiyle yüksek düzeyli bir güvenlikleştirme dönemine girilmiştir. 2008 ve 2009 yıllarında önce Euro Bölgesi Krizinin etkisiyle, sonrasında da Yunanistan'ın Kuzey Makedonya’nın NATO ve AB üyelik süreçlerini veto etmesiyle isim sorununa yönelik tavizsiz söylemleri giderek artmıştır. Son olarak, Sosyal Demokrat Zoran Zaev'in 2016’daki seçim zaferinin ardından isim sorununun güvenlik dışılaştırılması süreci başlamıştır. İki ülke arasındaki gerginlik düzeyi azaltılmış, tavizkar bir söylem tercih edilerek, normal pazarlık araçlarına yönelinmiştir ve bu sayede isim sorunu çözülmüştür.

Anahtar Kelimeler
Makedonya İsim Sorunu; Kopenhag Okulu; Güvenlikleştirme teorisi; Kuzey Makedonya; Yunanistan; Prespa Antlaşması

Abstract
Based on the Copenhagen School’s securitization approach, this paper traces the securitization and de-securitization of the naming conflict between Greece and the Republic of North Macedonia by the latter’s authorities as securitizing actors. As well as explaining these moves, it reveals changing levels in their discourse of securitization. It considers the 27-year-old conflict in two periods: securitization (1991-2016) and de-securitization (2016-2018). The securitization period is further divided into sub-periods based on the changing levels of the securitizing discourse due to North Macedonia’s internal and external developments. Between 1991 and 1993, fearing that the state’s survival was in jeopardy, North Macedonia engaged in moderate level of securitization. After gaining UN membership in 1993, it gradually increased its tone of securitization until the 1998 general elections. From the late 1990s until 2006, it softened the tone of its securitizing discourse as it nearly slid into civil war in 2001 and ruled in its aftermath by weak coalition governments which were unable to solve the name issue. In this period, it also behaved like a good international citizen to reap the benefits of European and NATO integration. A higher level of securitization in the discourse started in 2006, with the election of the right-wing nationalist Kiro Gligorov. North Macedonia then experienced consecutive turmoil due to the impacts of the Eurozone crisis and Greek veto on its NATO and EU membership applications in 2008 and 2009, respectively. Finally, de-securitization restarted in 2016 after the election victory of Zoran Zaev. Through which North Macedonia began dealing with the name issıe by de-escalating the discourse and turning to normal bargaining tools.

Keywords
Macedonian name issue; Copenhagen School; securitization theory; North Macedonia; Greece; Prespa Agr

Gelişmiş Arama


Duyurular

    12.10.2023 tarihi itibariyle Dergimize gönderilen makalelerin işlem süreçleri tamamen Dergipark üzer

    12.10.2023 tarihi itibariyle Dergimize gönderilen makalelerin işlem süreçleri tamamen Dergipark üzerinden yapılacaktır.



Adres :Karadeniz Araştırmaları Derneği Kazım Dirik Mah. Gediz Cad. No. 15/1 D. 120 Bornova/İZMİR
Telefon :05426209940 Faks :
Eposta :karadenizarastirmalari@gmail.com